Belgelendirme Hizmetleri

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi; Müşteri memnuniyetinin artırılmasını hedefleyen, müşterilerin beklenti ve ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş dünyaca kabul görmüş bir kalite yönetim sistemi biçimidir. ISO 9001 belgesi, kuruluşun ürün ve hizmetlerinin uluslararası kabul görmüş bir standarda uygun olarak üretildiğini gösterir. ISO 9001 müşteri odaklılık ilkesi ile işletmelerin iş süreçlerini ele alarak, süreçlerin tanımlanması, etkin ve verimli şekilde uygulanması, performans yönetimi ile izlenip ölçülmesini ve sürekliliğini şart koşar. Bu belgeye sahip olmak, sürekli iyileştirmeyi amaç edinmiş, gelişime açık, etkin bir “Kalite Yönetim Sistemi” oluşturmak isteyen tüm kuruluşlar için büyük önem taşımaktadır.


ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi

ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi ise diğer yönetim sistemi standartlarına temel teşkil eden bir standarttır. Bir ürünün veya bir hizmetin sunumundan müşteriye ulaştığı yere kadar tüm süreçte, müşterinin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamayı güvence altına almaktadır. ISO 9001:2008 belgesinin alınması, kurumsallaşma yönünde atılan önemli adımlardan biridir.

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesine Sahip Olmanın Avantajları

  • Süreç ve Sistem Odaklı Etkin Bir Yönetim
  • Hedefler ve Verilere Dayalı Daha Etkili Yönetim
  • Kurumsal Bir Yapı,
  • Kâr ve Verimliliğin Artması
  • Kalite Belgesi İle Pazar Avantajı
  • Maliyetin Azalması
  • Kalite Anlayışının ve İmajının Güçlenmesi
  • Etkili İletişim
  • Süreçlerin Etkin Kontrolü
  • İadelerin Azalması
  • Hataların Daha Çabuk Fark Edilmesi Ve Önlenmesi
  • Müşteri Şikâyetinin Azalması, Memnuniyetin Artmasını Sağlayan
  • Tedarikçiler İle İyi İlişkiler

CE Belgesi

CE İşareti Fransızca "Conformité Européenné" kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. Anlamı ise "Avrupa’ya Uygunluk" u ifade etmektedir. CE işareti ürünlerin serbest dolaşımını sağlayabilmek için 1985 yılında Avrupa Birliği tarafından oluşturulan  “Yeni Yaklaşım” kapsamında uygulanan sağlık ve güvenlik işaretidir.

İmalatçı tarafından üzerine CE belgesi vurulan ürünler Avrupa Birliği içinde serbestçe dolaşabilmektedir, bu belge ürünün sağlık ve güvenlik şartlarına uyduğunu belirtir. Bu seviyenin altındaki ürünler emniyetsiz olarak nitelenir ve piyasaya arz edilmezler.

Avrupa Birliği ülkeleri içindeki ve arasındaki, sınırlar arası trafikte bir pasaport görevi görmektedir. CE bir kalite işareti değildir, ürünün güvenliği ile ilgilidir. Kalitenin başladığı seviyeyi işaret eder.

Ülkemizde de Avrupa Birliği'ne uyum yasaları kabul edilmiştir. Bu uyum yasaları gereği ülkemizde yüksek risk grubundaki ürünler için CE işareti taşıma şartı mecburidir.

CE Logosu Taşıyan Bir Ürün;

  • İnsan Can ve Mal Güvenliğini
  • Bitki ve Hayvan Varlığının Korunmasını
  • İnsan Sağlığının Gözetilmesini
  • Enerjinin Etkin Bir Şekilde Kullanımını Öngörür

 

TSE VE TSEK BELGELERİ

TSE Türk Standartlarına Uygunluk Belgesidir. İmalata yeterlilik belgesi almaya hak kazanmış firmaların Türk standardı bulunan konularda, işletmelerin söz konusu ürünlerinin Türk Standardına uygunluğunu belirten ve yapılan sözleşme ile TSE markası kullanma hakkı verilen işletme adına düzenlenen üzerinde ürünlerin ticari markası, cinsi, sınıfı, tipi ve türünü belirten belgedir. Türk Standartları Enstitüsünce standartlara uygunluğu saptanan ürünlere ”TSE” markası konulabilir. TSE geçerlilik süresi 1 yıldır.

TSEK; Kalite uygunluk belgesi; üzerine veya ambalajına konulduğu malların veya hizmetin henüz Türk Standardı olmadığından milletlerarası standartlara uygun teknik özelliklere uygun olarak üretildiğini, ürünle ya da hizmetle ilgili bir problem ortaya çıktığında Türk Standartları Enstitüsü’nün garantisi altında olduğunu belirten belgedir.


OHSAS 18001 Belgelendirme Hizmetleri

OHSAS 18001, BSI (British standarts Institute) tarafından yayınlanmış olan "İş Sağlığı ve Güvenliği" standardıdır.

OHSAS 18001; ISO 9000 ve ISO 14000 gibi diğer uluslararası standartlardan farklı olarak bazı ulusal standart kuruluşları ve belgelendirme kuruluşlarının ortak çalışmaları sonucunda gerçekleştirilmiştir ve bir ISO standardı değildir.

OHSAS 18001 kuruluşların ürün ve hizmetlerinin güvenliğinden çok çalışanın sağlığına ve işin güvenliğine yönelik bir standarttır.

OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemi'nin üç ana amacı

•                Çalışanları Korumak

•                Üretim Güvenliğini Sağlamak

•                İşletme Güvenliğini Sağlamak

 

OHSAS 18001, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki gereklilikleri belirlemesi ile birlikte, ayrıca kalite ve çevre standartları ile uyumlu ''uluslararası'' bir standarttır. OHSAS 18001, kuruluşların iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasal mevzuata uyumlu olduğunu göstermekle birlikte, işyerindeki çalışma ortamının sürekli iyileştirilmesi sayesinde üretkenliği ve verimi de arttırmaktadır.

Eğer sizde işyerinizde çalışanlarınız, müşterileriniz veya toplum için sağlık ve güvenlikle ilgili riskleri azaltmak, ortadan kaldırmak ya da en aza indirmek istiyorsanız OHSAS 18001 prosedürlerini benimseyebilir, uluslararası standartlarda hizmet verebilirsiniz. OHSAS 18001 genel bir standart olduğundan her boyuttaki, her sektördeki kuruluşun ihtiyaçlarını karşılayabilir.


HACCP Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi

İlk olarak 1960 yılında NASA tarafından astronotlar için güvenli gıda üretmek amacıyla ortaya çıkan HACCP’in  daha sonra 1963 yılında  Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ve CAC (Codecs Allimentarius Commısıon)  tarafından prensipleri yayınlanmıştır. HACCP güvenli gıda yönetim sisteminin gerekliliklerini tanımlayan, risklerin belirlenmesi ve ilgili önlemlerin alınması için gerekli sistematik bir yaklaşımdır.

Sağlıklı olmak, bir insanın en temel ihtiyacı ve hakkıdır. Gıda ürünleri ise sağlımızı en kolay etkileyecek etmenlerin başında gelir. HACCP sistemi işletmelerin, gıda güvenliğini etkileyen tehlikelerin analizine; gıda üretim sürecinde kritik kontrol noktalarında kritik kontrol limitlerinin sistematik olarak tanımlanması ve uygulanmasına odaklanmalarını sağlamaktadır.


Helal Gıda ve Helal Sertifikalama (Helal Certification)

Helal Belgesi İslam dinine göre yasak olmayan ürünlere verilen uluslararası bir belgedir.

Yurt dışına gıda ürünleri satan üreticilerin artık karşısına HELAL BELGESİ olması şartı getirilmeye başlanmıştır. Bu belge artık güvenilir “Helal Gıda” olmanın yanında üreticinin pazarlama metodu olarak da kullanılmaktadır. Tüketiciler satın aldıkları ürünlerin helal gıda sertifikası olup olmadığına dikkat etmektedirler.

Haram olan aşağıdaki türler hariç tüm gıdalar “Helal Belgesi” kapsamına alınmıştır.

•                Domuz/domuz eti ve bunlardan üretilen ürünler

•                Allah'ın dışında herhangi bir tanrı ismi altında kesilen hayvanlar

•                Alkol ve sarhoş edici maddeler     

•                Etçil hayvanlar, avlanmış kuşlar ve dışarıda kulağı olmayan kara hayvanları     

•                Yukarıdaki ürünlerin herhangi biri ile temas eden ürünler

•                Kesimden önce ölen hayvanlar ya da uygunsuz kesilen hayvanlar

•                Kan ve kandan yapılmış ürünler     

Jelatin, gliserin, enzimler, gıda katkı maddeleri, hayvansal yağ ve proteinler vb. gıdalar ise helal yada haram olarak sınıflandırılamadığı için şüphelidirler.


BRC Standartları Belgelendirmesi

BRC (British Retail Consortium Standard), uluslararası kabul görmüş gıda güvenliği standartlarını oluşturmak ve gıda güvenliğinin gelişimine yardımcı olmak amacıyla İngiliz perakendecileri tarafından oluşturulmuş standartlardır. Ekim 1998’ de “BRC- Global Standart-Food” adı altında yayımlanmıştır.

Gıda üretim tesislerinde minimum hijyen standardının sağlanması amacıyla İngiliz perakendeciler tarafından “BRC- Gıda Standardını” yayınlandı. Bu standardın hedefi; genetik özelliği korunmuş ürünler için kabul edilebilir bir güvenilirlik oluşturmaktı.

BRC – Gıda Standartları biçim ve içerik açısından gıda üreticilerinin çalışma sistemleri hakkında fikir verebilecek şekilde tasarlanmıştır. Böylece gıda güvenlik kriterleri ve takip prosedürlerinin standardizasyonu sağlanmıştır.

BRC standardı, birçok firmanın tedarikçisi olabilmek için aranan şartlar arasında yer alması ve genel itibariyle de istenilen minimum gıda güvenliği şartlarını içermesi açısından ticari bir önem taşımaktadır.