İşyeri Açarken Şirket Türü Seçimi

Mütevazi sermayeniz ile yola çıkıp girişim dünyasına adım atmaya mı karar verdiniz? Bu noktada en önemli kararlardan birisi de işyerinizin yasal ve kurumsal yapısına karar vermek olacaktır.


Mütevazi sermayeniz ile yola çıkıp girişim dünyasına adım atmaya mı karar verdiniz? Bu noktada en önemli kararlardan birisi de işyerinizin yasal ve kurumsal yapısına karar vermek olacaktır. İşiniz için en uygun yapı, yapacağınız işe göre maliye bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere, işinizde ortak olup olmayacağına göre değişebilir.
Üstelik şirket kurmak artık eskisi kadar uzun sürmüyor. Evrak işlerinin tamamlanması bir hafta hatta birkaç günde bile halledilebiliyor.
Ortaklık kurarak işletme açmak isterseniz adi ortaklık, kollektif şirket veya adi komandit türünde şirket açarak gelir vergisine tabii olabilirsiniz. Bu tür işletmelerde işletme sahibi borçlulara karşı tüm mal varlığıyla sorumlu olur.
Ortaklık kurmayı düşünmüyorsanız, tek başınıza çalışacaksanız şahıs şirketi olarak işlemenizi açabilirsiniz. Şahıs şirketlerinde de yine gelir vergisine tabii olursunuz ve borçlulara karşı tüm mal varlığınızla sorumlusunuzdur. Esnaf, sanatkâr, serbest meslek erbabı ya da gerçek şahıs işletmesi işiniz için uygun olabilir. Şahıs şirketlerinin diğer şirket türlerine göre açılış ve kapanış işlemleri daha kolay ve kısa zamanda tamamlanabilir.
Eğer borçlulara karşı tüm mal varlığınızla sorumlu olmak istemiyorsanız sermaye şirketi kurmak sizin için daha uygun olabilir. Sermaye şirketleri yapıları gereği borçlulara karşı sadece işletmeye koydukları sermaye kadar sorumludurlar. Sermaye şirketleri en az 2 ortakla kurulabilmektedir. Limited, anonim ve komandit şirketler sermaye şirketi olarak değerlendirilirler.
Şahıs şirketlerini kapatmak sermaye şirketlerini kapatmaya göre çok daha kolaydır. İşletmenizi açarken tüm faktörleri değerlendirerek işinizin niteliğine uygun şirket türünü seçmeniz önemlidir.